День МИРУ 2019

Міжнародний день миру був заснований у 1981 році, а вперше був проведений у вересні 1982 року. 7 вересня 2001 року Генасамблея ООН запропонувала розширити його значення, закликавши ворогуючі сторони в усьому світі оголосити щорічний Всесвітній день припинення вогню і відмови від насилля.

Починаючи з 2002 року, Міжнародний день миру щорічно відзначається 21 вересня.

Цього дня ООН пропонує всім країнам і народам припинити воєнні дії, або ж відзначати цей День проведенням освітніх і громадських суспільних інформаційних акцій з проблем миру.

У 2015 році 193 державами-членами Організації Об’єднаних Націй були ухвалені 17 цілей в царині сталого розвитку. Цей порядок денний на період до 2030 року закликає держави вжити заходів, спрямованих на досягнення цих цілей протягом наступних 15 років.

Ці 17 цілей полягають у тому, щоб викорінити злидні, захистити планету і забезпечити загальне процвітання.

Тема Дня 2019 року: «Боротьба зі зміною клімату заради миру», підкреслює важливість боротьби зі зміною клімату як способу збереження і підтримання миру на всій планеті.

Як зазначають в ООН, зміна клімату являє очевидну загрозу для миру і безпеки на землі. В результаті стихійних лих відбувається переміщення втричі більшої кількості людей, ніж через конфлікти: мільйони людей змушені залишати свої будинки в пошуках безпечного місця для проживання.

23 вересня Організація Об’єднаних Націй проводить Саміт з клімату, під час якого обговорюватимуться конкретні і реалістичні плани прискорення дій по виконанню Паризької угоди.

Учасники Саміту розглянуть корінь проблеми – галузі, в яких виробляється найбільше викидів. Крім того, учасники Саміту продемонструють практичні заходи для боротьби зі зміною клімату.